zbadaj monotonicznosc ciagu
krychadd: zbadaj monotonicznosc ciagu : a = 3−2n2
n
28 maj 22:14
Damian: POMAGAM
28 maj 22:16
Damian: an = 3 − 2n2
an+1 = 3 −2(n+1)2 = 3 − 2(n2 +2n+1) = 3 −2n2 + 4n +2 = 5 −2n2 + 4n
sprawdzam monotoniczność:
an+1 − an = 5 −2n2 + 4n − (3 − 2n2) = 5 −2n2 + 4n −3 + 2n2 = 4n + 2
4n+2 > 0 wiec ciąg jest roznącym ponieważ n ∊ N
28 maj 22:19
Eta:
Witam

Do znudzenia tego typu zadań na tym forum

badamy znak różnicy a
n+1 − an gdzie n€N
jezeli >0 −−− c. rosnący
<0 −−c. malejący
=0 −− c. stały
a
n+1= 3 − 2( n+1)
2 = 3 −2n
2 −4n −2 = −2n
2 −4n +1
więc:
a
n+1 − a
n = −2n
2 −4n +1 − 3 +2n
2= −4n −2 <0 bo n€N
więc c. jest malejący ..........co widać gołym okiem
28 maj 22:20
Eta:
Damian



...... i co

...... gołym okiem widać ,że
malejący
Znalazłeś bład?
28 maj 22:22
28 maj 22:23
Damian: nie pomnożyłem przez −2 tylko przez 2 i znaki sie poten tego wały...
28 maj 22:24
matematyczny retard: an=n2−4n+3
Dlaczego badając monotoniczność zgodnie z an+1 − an wychodzi 1, a ciąg nie jest rosnący?
Żle liczę, czy robię jakieś błędne założenia, bo pierwsze wyrazy ciągu to 0, −1, 0
(n2−4n+3)+1 − (n2−4n+3) = n2−4n+4−n2+4n−3 = 1
17 paź 16:48
matematyczny retard: Już nieważne − jestem debilem
17 paź 16:53
Krzysiek60 :

ten ciag nie jest monotoniczny
jest monotoniczny w przedzialch
17 paź 16:54
Krzysiek60 : Nie obrazaj sie .
Przeczytaj definicje debila .
17 paź 16:54