funkcja wymierna
Mariusz: Proszę o sprawdzenie
| | 3 | |
wyznacz te parametry m (m∊R) dla których zbiór rozwiązań nierówności |
| >1 zawiera sie w |
| | x+1 | |
zbiorze rozwiązań nierówności (m+1)x
2−(3m+4)x+3>0.
więc najpierw wyliczyłem przedział
x∊(−1;2) i teraz nie wiem czy dobrze napisałem założenia
I zał. Δ>0 II zał Δ>=0 III zał Δ>=0 IV zał Δ<0 V
zał a=0
a<0 a>0 a>0 a>0
f(−1)>0 f(2)<0 f(−1)<0
f(2)>0 p>2 p< −1
p∊(−1;2)
chodzi mi głównie chyba o założenia z f(2)>0 lub <0 nie jestem tego pewien .
Wyliczenie juz jest proste

z góry dzięki za pomoc.
28 maj 19:20
Mariusz:
28 maj 22:21
Eta:
witam

ja bym to rozpatrzyła tak:
1/ dla m = −1 otrzymsz nierówność liniową:
0 − ( −3 +4)*x +3 >0 => x +3 >0 => x > −3
więc przedział ( −1, 2) zawiera się w tym zbiorze
2/ teraz dla m<−1 −−− ramiona paraboli do dołu
więc wartości f( −1) ≥0 i f(2)≥0
policz i podaj m
3/ najtrudniejszy:
gdy m>−1 −−−−− ramiona paraboli do góry
więc

o pierwsze cała parabola może leżeć nad osią , gdy Δ<0
więc rozwiązaniem jesT zb. R , zatem zawiera ten przedział
policz Δ<0 i podaj m
ale jeszcze może być tak:
gdy są miejsca zerowe i parabola ramionami do góry
więc Δ >0 i wówczas
X
w =
−b2a musi być:między tymi krańcowymi liczbami z tego przedziału
x
w ≥ −1
i x
w ≤ 2
rozważ te przypadki
wybierz cz. ws. w każdym z nich i jako odp podaj sumę
tych wszystkich warunków 1/ 2/ 3/4 bo w 3/ masz dwa warunki
powodzenia
28 maj 22:46
Eta:
Zapytam: ? .... czy
p oznacza w/g Ciebie ? ... x
w ?
28 maj 22:49
Eta:
pamiętaj o znakach
≥ , bo masz zapis
>
Uwaga: w 3/ 1) można bez delty
zapisz f( −1) ≥0 i f(2) ≥0 −−−− bo wartości mają być nieujemne

!
będzie łatwiej tak liczyć( bez delty)
28 maj 22:59
Mariusz: dziękuje bardzo
28 maj 23:07
Mariusz: xw ≥ −1 i xw ≤ 2
a mogę prosić o wyjaśnienie tego jeszcze raz , bo na lekcji pani nam podała to odwrotnie.
(odwrotnie znakami) i sie zastanawiam od czego to zależy?
28 maj 23:15
Eta:
Wierzchołek tej paraboli musi być między tymi końcami przedziału
zatem −1 ≤ xw ≤2
a to czytaj od środka, więc: xw ≤2 i xw≥ −1
28 maj 23:24
Mariusz: jeszcze raz dziękuje
28 maj 23:33
Eta:
Mariusz, sory ,,,,, szkoda że Cię już nie ma?
Ja się pomyliłam xw ma być
poza końcami przedzialu
więc Pani Twoja podała dobrze!
x
w ≤ −1 lub x
w ≥ 2
Nie doczytałam ,że nierówność >0 ..... stąd moje przeoczenie

Popraw to!
29 maj 00:00
Mariusz: jestem jestem
29 maj 00:14
Mariusz: a dla a=0 chyba m sie nie wlicza do zbioru koncowego

bo tak to byłby Rzeczywisty
29 maj 00:19