Przesuwanie wykresu funkcji
Maciu: Wykres funkcji
y=2x + 2
przeksztalc.
a)SOX
b)SOY
c)S(0;0)
28 maj 15:18
Eta:
a) jeżeli punkt P(x,y) jest symetryczny względem osi OX
to P
'(x
',y
') ma współrzędne
x
' −−− odcięta taka sama
y
' −−− rzędna różni się tylko znakem
zatem:
x
'= x
y
' = −y
teraz podstawiając do równania y = 2x +2 otrzymasz:
−y
' = 2x
' +2 => y
' = −2x
' −2
znaczek "prim" opuszczamy, więc
prosta ma równanie
y= −2x −2
b) podobnie , ale :
x
'= −x
y
'= y
c) x
'= −x
y
'= −y
podstaw podobnie i podaj równania tych prostych
narysuj wykresy do każdego przykładu i zobaczysz ,że zachodzi ta symetria
28 maj 16:25
Maciu: wzgledem osi OX → y= −2x −2
wzgledem osi OY → y= −2x + 2 ?
wzgledem S(0;0) → y= −2x(−x)−2 ?
Nie wiem czemu w OX y= −2x −2 nie ma plusa jesli w OX dla y → −'y i z niego przechodzi na −2x
to dalczego jest dalej nie + tylko − 2 ?
Pewnie zle zrobilem,ale poprawcie Mnie : ))
28 maj 17:38
Eta:
[P{Maciu]]
zobacz:
a) −y = 2x +2 /* (−1)
to mamy: y = −2x −2
w b) masz dobrze

w c) −y = 2*(−x) + 2 /*(−1)
to: y= 2x −2
wiesz już?.......
28 maj 17:43