PILNE CIĄG GEOM.
max92: podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego w którym a1=3 i a3=12
Dziękuje za odpowiedz jest to dla mnie ważne.
28 maj 19:09
max92: kurczę nie wiem czy ktoś dziś się znajdzie na forum i znajdzie czas aby to rozwiązac... Na
jutro musze perfect potrafic to eh.
28 maj 19:15
Jakub: Układ równań
{a1 = 3
{a3 = 12
{a1 = 3
{a1q2 = 12
3*q2 = 12 /:3
q2 = 4
q1= 2 wzór ogólny: an = a1qn−1 = 3*2n−1
q2 = −2 wzór ogólny: an = a1qn−1 = 3*(−2)n−1
Odp. Są dwa takie ciągi geometryczne. Ich wzory to an = 3*2n−1 i an=3*(−2)n−1
28 maj 21:52