pytanie odnosnie geometrii
Adam: Jak obliczyć współrzędne punktów przecięcia cięciwy z okręgiem?
28 maj 14:28
viola: rozwiąż układ dwóch równań
28 maj 14:43
Adam: mam podany wzor cieciwy srodek i promien okregu, z czego mam zrobic uklad?
28 maj 14:46
viola: jedno równanie to równanie cięciwy. Znając środek i promień napisz równanie okręgu i to będzie
drugie równanie. Metoda podstawiania.
28 maj 14:48
viola: (x−a)2+(y−b)2=r2
(a,b) współrzędne środka
r− promień
28 maj 14:49
Adam: niedaje rady tego obliczyc, wychodzi rownanie kwadratowe z jakas dziwna delta
mozesz mi pokazac jak ty bys to rozwiazala?
28 maj 14:52
viola: ok
podaj dane
28 maj 14:56
Adam: jaka dlugosc ma cieciwa wycieta z prostej 2y−x+1=0 przez okrag o srodku (2,−1) i promieniu 3.
dlugosc oblicze tylko potrzeba wspolrzednych punktow.
28 maj 14:58
viola: (x−2)2+(y+1)2=9
x=2y+1
(2y−1)2+(y+1)2=9
4y2−4y+1+y2+2y+1=9
5y2−2y−7=0
Δ
x1
x2
to będą pierwsze współrzędne punktów przecięcia
28 maj 15:06
viola: przepraszam
y1
y2
czyli drugie współrzędne
28 maj 15:11