Pomocy proszę
Roki: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i
kącie przy podstawie α.wyznacz objętość tego ostrosłupa
28 maj 09:26
Basia:

ściana boczna: trójkąt równoramienny
tgα=
a2h
a=2h*tgα
podstawa: trójkąt równoboczny o boku a
h
p = h
√3*tgα
x =
13*h
p
z tw.Pitagorasa
x
2 + H
2 = h
2
| | a2√3 | | 4h2*√3*tg2α | |
Pp = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
V =
13*P
p*H
| | 4h2*√3*tg2α | | √3−tg2α | |
V = 13* |
| *h* |
| |
| | 4 | | √3 | |
uprzedzam, że mogłam się gdzieś w rachunkach pomylić
28 maj 12:03
Roki: ok narazie dzięki a jeszcze będę liczyć
28 maj 13:11
Roki: Basiu czy możesz mi wytłumaczyć skąd te 3
3−tg2α
H2 = h2* ____________
3
28 maj 13:42
Roki: Proszę o pomoc
29 maj 11:48
Roki: pomocy błagam
29 maj 19:41
Basia:
wyłączamy h
2 przed nawias
sprowadzamy do wspólnego mianownika
29 maj 22:35
Roki: ok dzięki ,a dalej tak jak wyżej?
29 maj 22:47
Basia: Tak.
29 maj 23:41
Roki: Dziękuje
30 maj 08:07