funkcja liniowa
karolt149: Znajdz wspolrzedne obrazu punktu A=(2,5) w symetrii wzgledem :
a)punktu S=(−312 : 4)
b) prostej o rownaniu y=−1
28 maj 21:06
karolt149: prosze o pomoc
28 maj 21:07
karolt149: czy pomoze mi ktos ?
28 maj 21:18
karolt149: prosze pomozcie . . .
28 maj 21:22
karolt149: czy jest ktos w stanie mi pomoc przy tym zadaniu ? ? prosze
28 maj 21:34
robert: tylko to zadanie mi zostalo i mam z nim wielki problem potrzebuje pomocy znajdziesie ktos
wyrozumialy aby mi pomoc ?bardzo prosze
28 maj 21:51
Eta:
Witam

pomagam!
28 maj 22:00
karolt149: dziekuje za wyrozumialosc
28 maj 22:03
Eta:
1/ A( 2,5) S( −3
12,4)
1−− sposób: → →
wektory : AS= SA
'
to ich wpółrzędne są równe:
więc wektor AS=[ −3
12 −2, 4 −5] = [ −5
12, −1]
wektor SA
'=[ x
A' +3
12, y
A'− 4]
zatem:
−5
12 = x
A'+3
12 i −1= y
A' −4
więc x
A'= −9 y
A'= 3
to
A'( −9,3)
2 −−− sposób:
S −−− jest środkiem odcinka AA
'
więc ze wzoru:
| | xA +xA' | | ya + yA' | |
xS= |
| i yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
po podstawieniu otrzymasz : x
A{
'} = −9 y
A'= 3
a
'( −9, 3)
zad2/ podobnie:
A
'(x
', y
') S( 2, −1)
gdzie bo x
S= x
' = x = 2 a y
S€ do prostej y = −1
policz wsp. punktu A
'........
odp: A
"( 2, −7)
28 maj 22:13
adaś =]: ^^ a ja prawie skończyłem xP ehh Eta xD ty to zawsze tak szybko i sprawnie
28 maj 22:14
karolt149: a jak policzyc wsp. punktu A' jest na to jakis wzor ?
28 maj 22:21
Mariusz: Eta możesz mi pomóc

Prosze
28 maj 22:22