jj
ktoś: Posił bym aby zrobić te zadanie albo o pomoc w zrobieniu. Nie pisząc mi bym skopiował z
odpowiedzi maturalnych poniewarz nie będę wiedział skąd to się wzieło.. Z góry bardzo
dziekuję..
Punkty i są wierzchołkami trójkąta prostokątnego , w którym . Przyprostokątna zawiera się
w
prostej o równaniu . Oblicz współrzędne punktu i długość przyprostokątnej
28 maj 17:16
AS: W tej postaci zadanie nie ma rozwiązania. Brak w nim sensu.
28 maj 17:21
ktoś: juz podaję

Punkty B=(0,10) i O=(0,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego OAB, w którym IKątOABI=90
Stopni. Przyprostokątna OA zawiera się w prostej o równaniu y= 1/2 x . Oblicz współrzędne
punktu A i długośc przyprostokątnej OA
28 maj 17:27
ktoś: przepraszam
28 maj 17:27
ktoś: pomoże ktoś
28 maj 17:32
Kate : już pomagam .
28 maj 17:46
Kate :

jak widzimy na rysunku , prosta OA zawiera się w równaniu y =
12x i jest ona prostopadła
do prostej AB przechodzącej przez punkt B . dlatego też, zmienia się nam współczynnik
kierunkowy prostej a = − 2.
prosta AB ma więc równanie :
y − y
1 = a ( x − x
1) , gdzie x
1, y
1 są współrzędnymi punktu B który należy do prostej AB .
w takim razie podstawiamy :
y − 10 = − 2(x−0)
y−10 = −2x
y= −2x +10
chcąc znaleźć współrzędne A, trzeba rozwiązac układ równań : ∫y = −2x +10 ∫y =
12
rozwiązaniem są liczby x = 4, y = 2, zatem A = (4 , 2)
długość |OA| =
√(4−0)2 + (2−0)2 =
√16+4 =
√20 = 2
√5
28 maj 17:57
Eta:
Kate...... w poście "Misiek" ... podałam jeszcze inny sposób rozwiązania

Podany przez Ciebie, oczywiście
prostszy ( celowo go nie podałam)
bo Misiek prosił o inną wersję rozwiązania!
wyniki się zgadzają , więc jest ok

Pozdrawiam!
28 maj 18:20
Kate : ja lubię prostotę ; )
ale ok, zajrzę,jak udało Ci się zrobić innym sposobem ; )
Pozdrawiam ; )
28 maj 19:00
Misiek: hej

Słuchajcie zrobiłem te zadanie sam i sprawdzicie mi czy ten sposób jest dobry


Ponieważ inny
od waszego,więc
28 maj 19:04
Niunia:): skąd ten współczynnik
28 maj 19:52
Kate : który współczynnik?
28 maj 19:58
Niunia:): a=−2
28 maj 19:59