funkcja liniowa
Aniula: zaznacz w ukladzie wspolrzednych zbior punktow ,ktorych wspolrzedne spelniaja uklad
nierownosci;
y≥3x−2
x≥−2
y≤0
28 maj 21:15
Aniula: prosze kogos o szybka pomoc
28 maj 21:16
tim: Ale wszystkie trzy na raz?
28 maj 21:16
karolt149: tak one sa w klamrze
28 maj 21:18
tim: No to patrz.
1. Rysujesz prostą y = 3x − 2, i zaznaczasz obszar pod tą prostą.
2. Rysujesz prostą x = −2 i zaznaczasz obszar na prawo od tej prostej.
3. Rysujesz prostą y = 0 i zaznaczasz obszar pod tą prostą.
Obszar wspólny to rozw.
28 maj 21:22
karolt149: dziekuje ci
28 maj 21:23
Aniula: jestes super
28 maj 21:23
smerf: a jak narysować prostą y=3x−2 ? bo tamte to wiem a tą?
28 maj 21:29
tim: Robisz tabelkę.
| x | 0 | 1 | 2 | ...
| y | a | b | c | ...
W miejsce x podstawiasz kolejne liczby i liczyć y (wystarczą 3) i wtedy zaznaczasz punkty na
układzie iłączysz.
28 maj 21:30
smerf: ale jak policzyć y skoro mam tylko jakieś a,b,c. Jakiś wzór jest do tego? Wiem, wychodzę na
ciemniaka ale to dla mnie ważne.
28 maj 21:44
robert: teraz tylko podstawiasz za x 0,1,2 do tego wzoru y=3x−2 i wychodza ci y .
28 maj 21:48