geometria
Michał Kas: W kwadracie o boku 6 cm ścięto naroża tak, że powstał osmiokąt foremny. Oblicz obwód i pole
ośmiokąta
28 maj 19:03
Eta: Pomagam

Rysuję......cierpliwości
28 maj 19:20
Eta:

Przepraszam,że tak długo , ale miałam gościa

x −−− długość boku ośmiokąta
x −−−− przekątna kwadratu o boku "a"
więc x= a
√2 => a =
x√22
zatem:
x√22 +x +
x√22 = 6
więc ;
x
√2 +x = 6 => x(
√2+1)= 6
to:
po usunieciu niewymierności:
x = 6(
√2 −1)
więc Ob= 8* x
28 maj 19:46
28 maj 19:51
Eta: Nie wiem o co pytasz , masz tylko podstawić współrzędne i policzyć tę długość i
tyle
28 maj 19:53
Michał Kas: narysować na układzie wspólrzędnych tą odległość
28 maj 19:56