kąt wpisany, okrąg
anita once again:

proszę o pomoc z takim zadaniem:
ile wynosi kąt wpisany, jeśli promień ma 4
√3, a cięciwa na której jest oparty kąt środkowy ma
12.
(szukamy różowego kąta.)
28 maj 19:51
m: a ktora klasa jestes? tw sin i cos znasz?
28 maj 19:53
anita once again: taak, znam i to mam na zadanie z sinusów tylko nie wiem jak się do tego zabrać. klasa I liceum.
28 maj 19:56
m: twoj pomaranczowy to α
12
2=(4{3})
2 + (4{3})
3 − 2 x 4{3} x 4{3} x cosα
144=46+46−96cosα
−48=−96cosα
cosα=1/2
cos60=1/2
α=60 −−−−> to Twoj pomaranczowy....
a rozowy to 1/2 tego
28 maj 19:59
m: niech to ktos jeszcze sprawdzi!
tak dla pewnosci...
28 maj 20:00
Eta:
nie wiem też ,czy znaszf. trygonom.?
liczę jak dla gimnazjalisty

Poprowadź wysokość w tym niebieskim trójkącie
z tw. Pitagorasa:
h
2 = (4
√3)
2 − 6
2
h
2 = 16*3 − 36
h
2 = 48 − 36 => h
2 = 12 => h= 2
√3
więc
połówka kąta środkowego ma miarę
60o
zatem kąt wpisany też ma taką miarę ,
bo miara kata środkowego = 120
o
więc wpisany ma miarę o połowę mniejszą czyli
60o
28 maj 20:02
m: oups

Eta: wyszlo Ci inaczej...
28 maj 20:05
anita once again: no ja właśnie robiłam to Pitagorasem i mi wyszło tak jak Ecie, ale w sumie przerabiamy teraz
trygonometrię, więc nie wiem... !
ale i tak bardzo dziękuję
28 maj 20:07
m: noo to sorki
28 maj 20:34