proszę o pomoc !!
Maja: Dla jakich wartości parametru prosta i okrąg mają 2 punkty wspólne
y=−x+m
Okrąg : (x+2)2+(y+1)2=4
28 maj 21:03
Maja: proszę o pomoc...

z góry dziękuję bo wiem że tutaj zawsze ktoś pomoże
28 maj 21:04
Maja: Pomoże ktoś... wiem że macie urwanie głowy ale tylko pytam
28 maj 21:16
Kate : już pomgam
28 maj 21:16
Maja: ok.. czekam
28 maj 21:25
Kate : prosta i okrąg ma 2 okt wspólne kiedy promień okręgu jest większy od odległości prostej od
środka okręgu .
(x+2)2+(y+1)2=4 → z tego wyczytać mozemy współrzędne środka okregu S(−2, −1) i dł. promienia
okręgi r = 2.
obliczmy teraz odległość prostej od środka okręgu .y = −x +m
x + y − m = 0
A = 1 , B = 1 , C = −m
| | |A *(−2) + B* (−1) +C | | |
d = |
|
|
| | √A2 + B2 | |
| | |1 * (−2) + 1 * (−1) − m | | |
d = |
|
|
| | √2 | |
podstawmy teraz do nierówności mówiącej o tym,żę promień okręgu jest większy od odległości
prostej od środka okręgu
d<r
|−3−m|√2 < 2 / *
√2
|−3−m| < 2
√2 ⇒ −3−m < 2
√2 ∧ −3−m > − 2
√2
m > −2
√2 − 3 ∧ m <2
√2 −3
teraz rozwiązanie trzeba odczytać z osi liczbowej :
m nalezy ( −2
√2−3 ; 2
√2−3 )
myśle,ze tak
28 maj 21:31
Kate : sprawdź jescze czy moze nie ma błędu w obliczeniach
28 maj 21:31
Maja: noo dobrze jest... wielkie dzięki..
28 maj 21:36
Kate : proszę
28 maj 21:37