ciąg arytmetyczny
paulina: Witam bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania, potrzebuje je na jutrzejsze popołudnie i juz
tak dlugo sie męcze aby je rozwiązać
W nieskończonym ciągu arytmetycznym czwarty wyraz ciągujest równy 6, a dziesiąty 30.
a) wyznacz różnice i pierwszy wraz tego ciągu
b)wyznacz wzór ogolny
c)oblicz sume pięćdziesięciu wyrazów tego ciągu
DZIĘKUJĘ
28 maj 22:57
Eta:
Witam

a
4 = 6 a
10= 30
to a
4 = a
1 +3r a
10= a
1 +9r
zatem:
a
1 + 3r= 6
a
1 +9r= 30 /*(−1)
a
1 +3r= 6
− a
1 −9r = −30
−−−−−−−−−−−−−−−
= −6r= −24 =>
r = 4 to a
1 = 6 − 3*4 =>
a1 = − 6
więc: a
n = a
1 +(n−1)*r => a
n = −6 + ( n−1)*4
to ;
an = 4n − 10
gdzie a
50 = 4*50 −10 = 190
podstaw i policz
29 maj 00:08