Proszę o pomoc w wyznaczeniu okręgu w ukł. współ
Maja: Proszę o pomoc w wyznaczeniu okręgu w ukł. współ... na lekcjach były takie proste przykłady a
do domu takie że nie da się ich rozwiązać. Może mi ktoś pomoże
oto okrąg : x2+y2+6x−4y+12=0
28 maj 19:45
Maja: pomoże ktoś?
28 maj 19:52
Kate : i co byś chciała? ; ) narysować czy jak ?
28 maj 19:59
28 maj 20:00
Maja: noo wyznaczyć środek i to mi wystarczy chyba
28 maj 20:01
Kate : no ok, momencik
28 maj 20:01
Maja: aa no i promień i sobie już narysuję... bo całe zadanie to jest trochę inne.. muszę obliczyć
pole pierścienia z 2 okręgów jeden już narysowałam
28 maj 20:02
Maja: może też mi pomożesz... to ja napiszę całe zadanie...
Oblicz pole pierścienia kołowego.
Okrąg 1 to jest wyżej.
Okrąg 2 to (x+3)2+(y−2)2=16
pomóż proszę
28 maj 20:04
Kate : wiemy,że wzoru na równanie okręgu : x2 + y2 − 2ax −2by + c = 0
wspólrzędne środka oznaczmy S (a,b),
x2+y2+6x−4y+12=0 , więc trzeba rozwiązać układ równań :
∫−2a = 6 ∫−2b = −4 i masz wspólrzdene środka ; )
28 maj 20:04
Maja: aa noo to to rozwiąże aa pomożesz dalej to zadanie do końca z tym obliczeniem pola
28 maj 20:06
Maja: noo współżedne środka mam aa promień jak to się oblicza
28 maj 20:07
Kate : no promień mi wyszedł r = 5 , ze wzoru r = √a2 +b2 − c , gdzie a = − 3, b = 2 , c=−12 .
no to chyba od pola większego koła odjąc pole mniejszego ; )
28 maj 20:08
Maja: aa ale banał aa ja się zastanawiałam
28 maj 20:09
Kate : to co , mam napisac czy już panna będzie wiedziała ? ; )
28 maj 20:09
Kate : możemy najwyżej porównać wyniki , mi pole pierścienia wyszło 9 π .
28 maj 20:14