zad
Roki: Pomoże mi ktoś proszę

skrzynka balkonowa ma kształt graniastosłupa o podstawie trapezu równoramiennego o wymiarach
dł 1m, szer 0,16m wysokości 0,16m i szerokości górnej 0,18m.Czy zmieści się do niej 30dm3
ziemi? Wykonaj obliczenia.
28 maj 09:15
Basia: nie rozumiem co to jest szerokość górna
28 maj 11:23
Roki: na rysunku mam szer dolną 0,16, a górną 0,18
narysowałbym ale nie umiem podpisać na rysunku
28 maj 13:13
Basia: Podpisy można wstawiać po naciśnięciu litery T. Możesz wstawiać cyfry i litery. Przecinka
nie, ale napisz po prostu 016 i 018
28 maj 13:23
Basia:

Tak to jest ? Jeżeli tak to 0,18 to
krótsza podstawa trapezu.
28 maj 13:30
Roki:
28 maj 13:52
Roki: i wysokość tej mniejszej ściany bocznej 0.16
28 maj 14:02
Roki:

tak Basiu wygląda ten rysunek bardzo Cię proszę o pomoc
29 maj 11:44
Roki: pomocy błagam
29 maj 19:41
Basia: Pomagam
29 maj 22:18
Basia: Ta skrzynka jest graniastosłupem (położonym na jednej ze ścian bocznych)
Podstawy to trapezy równoramienne, w których:
a = 0,18m = 1,8 dm
b = 0,16m = 1,6 dm
h = 0,16m = 1,6 dm
Wysokość ostrosłupa
H = 1m = 10 dm
V = P
p*H
V = 1,7*16 dm
3
V = 27,2 dm
3
czyli 30 dm
3 ziemi na pewno się w niej nie zmieści.
29 maj 22:24
Roki: Basiu bardzo Ci dziękuję Pozdrawiam
29 maj 22:37