Basia: Najpierw trzeba rozwiązać to równanie
(2
2)
(x−2)+9 = 5*2
(x−2)+5
(2
(x−2})
2 − 5*2
(x−2) + 4 = 0
t = 2
(x−2)
t
2 − 5t + 4 = 0
Δ=(−5)
2−4*1*4 = 25−16=9
√Δ=3
t
1=
5−32=1
t
2=
5+32=8
2
(x−2) = 1
2
(x−2) = 2
0
x−2=0
x=2
2
(x−2) = 8
2
(x−2) = 2
3
x−2=3
x=5
czyli punkt A może mieć współrzędne:
A1(2;5) lub
A2(5,2)
x+3y−7 = 0
3y = −x+7
y = −
13x +
73
prosta prostopadła
y = ax+b
y = 3x+b
1.
A
1(2,5)
5 = 3*2+b
b = 5−6
b=−1
czyli
y = 3x−1 ⇔
−3x+y+1=0
2.
A
2(5,2)
2 = 3*5+b
b = 2−15
b=−13
czyli
y=3x−13 ⇔
−3x+y+13=0