aa
Misiek: Bardzo bym prosił o sprawdzenie zadania czy dobrze zrobiłam oraz czy mój tok rozumowania jest
poprawny

Treść zadania:
Punkty B=(0,10) i O=(0,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego OAB, w którym IKątOABI=90
Stopni. Przyprostokątna OA zawiera się w prostej o równaniu y= 1/2 x . Oblicz współrzędne
punktu A i długośc przyprostokątnej OA
Moje rozwiązanie:
Nie moge rysować rysunku nie wiem czemu:(:(
więc
podstawiamy dowolne liczby w prostą y=1/2x i otrzymujemy punkty by ją narysować
X 2 4
Y 1 2
Prosta BA jest prostopadła do Oa więc rysujemy ją i z rysunku widzimy,że A=(4,2)
A więc dł. przyprostąkątnej liczymy z wzoru:
IOAI=
√(x2−x1)2+(y2−y1)2=
√16+4=
√20=2
√5
Dobrze
28 maj 19:23
AS: Nic z tego.
Położenie punktu A trzeba wyliczyć,a nie odczytać z rysunku.
W tym celu trzeba napisać równanie prostej BA i rozwiązać układ równań.
Wsp. kierunkowy prostej OA m = 1/2
Wsp.kierunkowy prostej AB prostopadłej do OA mp = −1/m = −1/2
Równanie tej prostej
y − yB = mp*(x − xB) czyli
y − 10 = −2*(x − 0) po uporządkowaniu y = −2*x + 10
Należy rozwiązać układ równań:
y = x/2 , y = −2*x + 10
Porównując stronami mamy x/2 = −2*x + 10⇒ x = −4*x + 20 ⇒5*x = 20 ⇒ x = 4
a y = x/2 = 4/2 = 2
Mamy szukany punkt B(4,2)
Długość OA znajdziemy wzorem z którego korzystałeś.
Gratulacje,że sam próbujesz rozwiązywać równanie,z czasem będzie coraz lepiej.
Tylko się nie poddawać.
29 maj 13:12