wiem ze to zadanie z fizy ale mam nadzieje ze ktos mi pomoze :)
Radek: w zamknietym naczyniu o pojemnosci 2dm3 znajduje sie hel pod cisnieniem 106
pascala.ogrzewajac go spowodowalismy dwukrotny wzrost cisnienia.Oblicz ilosc ciepla jakie
pobral hel?
28 maj 23:09
Jakub: Gaz jest w zamkniętym naczyniu, dlatego jest to przemiana izochoryczna (w stałej objętości)
p
1T
2 = p
2T
1 (pomnożyłem na krzyż)
T
2 = 2T
1 (bo p
2=2p
1)
ΔT = T
2 − T
1 = 2T
1 − T
1 = T
1 ( o tyle wzrosła temperatura)
p
1V = nRT
1
| | p1V | |
n = |
| (liczba moli) |
| | RT1 | |
Ciepło, które pobrał hel
| | p1V | | p1V | |
E = Cv*n*ΔT = Cv*n*T1 = Cv* |
| *T1 = Cv* |
| = policz |
| | RT1 | | R | |
C
v − ciepło molowe w stałej objętości.
| | J | |
He jest gazem szlachetnym więc jego ciepło molowe równa się Cv = 20,8 |
| |
| | mol*K | |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciep%C5%82o_w%C5%82a%C5%9Bciwe#Ciep.C5.82o_w.C5.82a.C5.9Bciwe_gaz.C3.B3w
28 maj 23:30
DD: Zadanie nie jest zrobione dobrze. Wynik powinien wyjść 3kJ.
21 mar 16:45