funkcje
magda: bardzo prosze o szybka pomoc z gory dziekuje

Punkty A=(−2,−6) B=(3,10 C=(0,3) sa
wierzcholkami trojkata.Oblicz pole trojkata ABC
28 maj 21:29
Krzysiek: masz wspolrzedne wszystkich wierzcholkow, policz np dlugosci i z herona, a jak nie to jest wzor
np w tablicach tych na mature cke na pole trojkata majac dane wspolrzedne wierzcholkow
28 maj 21:31
magda: a mam prosbe moglbys mi go podac bo moje szukanie dlugo potrwa

bardzo cie prosze
28 maj 21:32
Kate : mozesz też to obliczyć obliczajac długość boku AB, a później wysokości , która jak wiadomo
spada na podstawę AB prostopadle , więc jak obliczysz wspólczynnik kierunkowy pr AB to zmień
go zgodnie z własnościa prostej prostopadłej i dodatkowo przechodzącej przez pkt C ; ) i
wszystko jest do obliczenia pola

poradzisz sobie?
28 maj 21:34
magda: nie zabardzo wlasnie z tym mam problem:( moglabys mi pomoc ?
28 maj 21:37
Kate : zaraz postaram sie rozpisać
28 maj 21:38
magda: ok dziekuje
28 maj 21:40
magda: Kate znajdziesz czas aby mi to rozpisac ? prosze ci bardzo
28 maj 21:53
Kate : najpierw liczysz |AB| =
√(3+2)2 + (10+6)2 =
√281
potem równanie prostej AB y =
165x+
25
a następnie równanie prostej CD, która jest wysokością : y = −
516x +3
rozwiązujesz układ równań by odnaleźć współrzedne pkt D
∫y =
−516x +3 ∫y=
165x +
25
jak obliczysz współrzedne D ., to oblicz odcinek CD .
no i potem wystarczy tylko wstawić do wzoru na pole : P =
12*|AB|*|CD|
życzę powodzenia
28 maj 21:55
magda: dziekuje ci
28 maj 21:56