mam nadzieję że pomożecie, z góry dziękuję.
lion: Wyznacz współrzędnie punktu C oraz długość wektora CD, wiedząc, że CD= [−3,−2] i D= (3,6)
28 maj 16:15
Kate : moment ; )
28 maj 16:18
Kate : a więc
CD = [ −3 , −2 ]
D = (3,6)
C = (x1 , y1 ) , D = ( x2 , y2 )
trzeba rozwiązać układ równań :
∫(x1 + x2 = − 3 ∫y1 + y2 = − 2
∫x1+ 3 = − 3 ∫ y1 + 6 = −2
∫x1 = − 6 ∫ y1 = − 8
C = ( − 6, − 8 )
| CD | = √(x2 − x1)2 + (y2 − y1 )2 = √3+6)2 + ( 6+8)2 = √277
28 maj 16:27
Eta: →
wektor CD= [ x
D − x
c, y
D − y
C]
więc :
CD=[ 3 −x
C , 6−y
c] CD=[ −3,−2]
porównujemy współrzędne, bo wektory są równe, więc i współrzędne muszą być równe
zatem:
3 − x
C= −3 i 6−y
C= −2
x
C = 6 i y
C= 8 =>
C( 6,8)
28 maj 16:31
lion: jeszcze raz dzięki
28 maj 17:34