prosze o pomoc nie wiem jak to zrobic
bywalec: wykres funkcji f=1/4x2 przesun o wektor u=[−2,−1/2] nastepnie napisz wzor ortzymanej funkci
i odczytaj jej własności
28 maj 14:19
viola: skorzystaj z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej p= pierwszej współrzędnej wektora q=
druga współrzędna
28 maj 14:44
bywalec: czyli co

rozpisz mi to zadanie i juz sam sobie do tego dojde
28 maj 14:57
adaś =]: p. kanoniczna y=a(x−p)+q
28 maj 15:01
adaś =]: y=a(x−p)
2+q

poprawka
28 maj 15:01
Kate :
f(x) − czerwony kolor .
f(x) =
14x
2 po translacji o wektor u = [− 2 , −
12 ] otrzymujemy funkcję :
g(x) =
14(x+2)
2 −
12
g(x) =
14(x
2+4x+4)−
12
g(x) =
14x
2 + x+1 −
12
g(x) =
14x
2 + x +
12
g(x) − zielony kolor
musisz wykres funkcji f(x) przesunąć najpierw o 2 jednostki w lewo , a później pół jednostki w
dół .
proszę ; )
28 maj 16:14
bywalec: dzieki
29 maj 10:48
renats: P (1/2; 2)
15 wrz 22:50
Mila:
15 wrz 23:10