Eta:
po pierwsze: podaj
założenia do każdego z nich!
a) pomnóż po przekątnej
( x +4)( x −5) = ( x −2)( 3 −x) −−−−− rozwiąż to już równanie kwadratowe
po uporzadkowaniu , w odp uwzględnij założenie
b) podobnie:
założenie
i
2x( 2x +1)= 2 ....... rozwiąż...i pamiętaj o założeniu!
c) zał. x≠1 x≠ −1
wspólny mianownik to: ( x −1)(x+1) bo = x
2 −1
więc:
otrzymasz:
| | 3( x +1) +2( x −1) | | 8 | |
|
| = |
|
|
| | x2 −1 | | x2−1 | |
wystarczy porównać liczniki , bo mianowniki są takie same przy tych założeniach
więc pozostaje rozwiązać równanie:
3( x +1) + 2( x −1) = 8 ........ rozwiąż
d) nierówność
założenie

!
przekształcamy tę nierówność:
−4x ( 2x +1 ) <0 ....... rozwiąż
e) podobnie .... założenia!
wsp. mianownik:
| (8x +6)( x−1) +x( 3 −x) | |
| >0
|
| (3−x)( x −1) | |
po wymnożeniu i redukcji otrzymasz:
zamień na postać iloczynu ...i rozwiąż......
PS: nie bardzo już mi się chce liczyć , bo jestem dzisjaj już za bardzo zmęczona