funkcja liniowa
Madzia: prosze o pomoc

oblicz odległość punktu C od środka odcinka AB,gdzie A=(−1,6) B=(5,−4)
C=(4,2)
28 maj 20:08
Madzia: prosze o szybka pomoc
28 maj 20:56
Kate : pomagam
28 maj 20:56
Kate : najpierw nalezy obliczyć środek odcinka AB.
oznaczmy go S = (a,b)
a = −1+52
b= 6−42
nalezy rozwiazac układ , wychodzi a = 2 , b = 1 .
następnie obliczamy odległość pkt C od pkt S za pomocą wzoru :
|SC| = √(4−2)2+(2−1)2 = √5
proszę ; )
28 maj 20:59
Madzia: jestes super
28 maj 21:01
Kate : polecam się na przyszłość
28 maj 21:01