ciąg geometryczny
Madzia: Proszę o pomoc w dokonczeniu przykładu:
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego, wiedząc, że:
a) a
5− a
3= 1680 i a
3+ a
4= 560
ukl rownan tworze
a
5− a
3= 1680
a
3+ a
4= 560
a
1q
4− a
1q
2=1680
a
1q
2 + a
1q
3= 560
a
1a
4+ a
1q
3=2240
a
1q
3(q+1)= 2240
co dalej...?
28 maj 18:38
Eta:
Witam

Może tak?
a
1q
4 − a
1q
2 = 1680
a
1q
2 +a
1q
3= 560
teraz tak:
a
1q
2( q
2 −1)= 1680
a1q2( q +1)= 560
to:
a1q2 ( q+1)*(q−1)= 1680
teraz podstawiamy z drugiego równania i mamy:
560*( q−1)= 1680 /:560
q −1 = 3 =>
q=4
podstaw teraz za q=4 i policz a
1
powinno Ci wyjść a
1 = 7
powodzenia
28 maj 20:56
Madzia: dzięki wielkie
28 maj 22:22
Kate : juz to Ci wczesniej pisałam w innym poście kochana ; )
28 maj 22:28
Madzia: wynik wyszedł mi elegacko. ale nie rozumiem jednego momentu :
teraz tak:
a1q2( q2 −1)= 1680
a1q2( q +1)= 560
jak doszłaś do tego zapisu?
28 maj 22:47
Madzia: już wiem wiem nie trzeba


pozdrowka!
28 maj 22:51