Oblicz dł boków tr. prostokątnego, którego ob=70 , a P=210
Linek: Oblicz dł boków tr. prostokątnego, którego ob=70 , a P=210
28 maj 21:03
Kate : pomagam
28 maj 21:04
Kate :

trzeba rozwiązac układ równań :
a+b+c = 70
a+b2=210
a
2+b
2=c
2
28 maj 21:06
Kate : poradzisz już sobie z rozwiązaniem ?
28 maj 21:07
Linek: nie robiłem tak ale beznadziejne wyni8ki mi wychodzą i nie moge znaleźć bledu
28 maj 21:11
tim: Poprawny układ to:
a + b + c = 70
a
2 + b
2 = c
2
28 maj 21:16
Linek: no tak wiem
28 maj 21:17
tim: No to masz:
a + b + c = 70 (c = 70 − a − b)
ab = 420
a2 + b2 = c2 (a2 + b2 = (70 − a − b)2)
Masz układ równań a i b.
ab = 420
a2 + b2 = (70 − a − b)2
28 maj 21:20
Kate : ah faktycznie, nie te oczy już o tej porze
28 maj 22:06