trygonometria: równania, tożsamości!
marian: ctg47˚ x ctg46˚ x ctg45˚ x ctg 44˚ x ctg 43˚ = ?
A i jeszcze takie:
sinα + cosα = 7/5
sinα x cosα = ?
z góry dzięki
28 maj 18:41
Eta: Podpowiadam
28 maj 18:48
marian: no to słucham podpowiedzi... ?
28 maj 18:53
Eta:
Witam

zad1/ Korzystamy z zależności, że:
tgα*ctgα = 1 oraz
ctg45o = 1
oraz ,że ctg47
o = ctg( 90
o − 43
o) = tg 43
o
ctg46
o= ctg( 90
o − 44
o) = tg44
o
łącząc teraz tak:( pierwszy z ostatnim i drugi z przedostatnim )
tg43
o * ctg43
o * tg44
o *ctg44
o *ctg45
o = 1*1*1=
1
zad2/
podnosimy pierwsze równanie obustronnie do kwadratu:
otrzymamy:
sin
2α +2sinα*cosα + cos
2α=
4925
ponieważ sin
2α +cos
2α= 1
więc mamy:
1 + 2sinα*cosα=
4925
to: 2sinα*cosα=
4925 −
2525
2sinα*cosα=
2425
więc
sinα*cosα= 1225
28 maj 19:00
Eta:
Właściwie to nie podpowiedź

..... tylko gotowe
rozwiązanie
28 maj 19:01
marian: wielkie dzięki! ratujesz mi życie
28 maj 19:04