qq
Misiek: Posił bym aby zrobić te zadanie albo o pomoc w zrobieniu. Nie pisząc mi bym skopiował z
odpowiedzi maturalnych poniewarz nie będę wiedział skąd to się wzieło.. Z góry bardzo
dziekuję..
Punkty B=(0,10) i O=(0,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego OAB, w którym IKątOABI=90
Stopni. Przyprostokątna OA zawiera się w prostej o równaniu y= 1/2 x . Oblicz współrzędne
punktu A i długośc przyprostokątnej OA
28 maj 17:35
Eta:

Witam

Nie kopiuję rozwiązania,

Rozwiązałabym tak:
<OAB = 90
o
IOBI = 10 −−− to długość przeciwprostokątnej tego trójkąta
więc środek okręgu
opisanego na trójkącie prostokątnym
jest środkiem odcinka OB i r=
12IOBI
więc S( 0,5) a r = 5
rozwiązując układ równań tego okręgu i prostej OA
otrzymasz współrzędne punktów O i A
więc: (x−x
S)
2 + (y −y
S)
2 = r
2
x
2 + ( y −5)
2 = 25 i prosta y =
12x
zatem:
x
2 +(
12x −5)
2 = 25
x
2 +
14x
2 − 5x +25 =25
to:
54x
2 − 5x = 0 /*
45
x
2 − 4x =0 => x= 0 lub x= 4
więc y=
12*0 i y=
12*4
to y=0 lub y= 2
więc punktami są ( 0,0) i ( 4,2)
zatem skoro punkt B( 0,0) to punkt
A( 4,2)
policz IOAI ......
IOAI= p{(x
A − x
O)
2 + (y
A − y
O)
2]
odp:
IOAI = 2√5
Sprawdzenie:
IOAI= 2
√5 IABI= 4
√5 IOBI= 10
z tw. Pitagorasa:
IOBI
2 = IOAI
2 + IOBI
2
100= 4*5 + 16*5
100 = 100
więc wszystko gra
28 maj 18:13
Eta:
Oczywiście poprawiam chochlika

IOAI=
√(xA −xO)2 + ( yA −yO)2
28 maj 18:15
Eta: Miśku...... masz zatem, dwa rózne sposoby rozwiązania tego zadania

odpowiada Ci .........
28 maj 18:22
Misiek: Słuchajcie zrobiłem te zadanie sam i sprawdzicie mi czy ten sposób jest dobry

Ponieważ inny
od waszego,więc
28 maj 19:05