funkcja liniowa
karolt149: prosze o pomoc

Napisz równanie prostej przechodzacej przez punkt P=(−3,2), ktora jest ;
a)rownolegla do prostej 4x−2x+5=0
b)prostopadla do prostej y=−
13x+4
28 maj 20:22
tim: Po pierwsze, przedstaw obydwie proste w postaci y = ....
28 maj 20:30
Kate : pomagam
28 maj 20:31
tim: Zostawiam Kate
28 maj 20:31
Kate : w a) na pewno 4x−2x+5=0 ? nie ma y?
28 maj 20:32
Kate : ok ok Tim ; )
28 maj 20:32
karolt149: ma 4x−2y+5=0 przepraszam za moja pomylke
28 maj 20:36
Kate : b ) a1 = −13 , ze względu na to,że ta prosta ma być prostopadła zmieniamy współczynnik
kierunkowy na a2 = 3 . I jeśli prosta ma przerchodzić przez pkt P to musi do niego należec w
takim razie korzystamy ze wzoru : y − y1 = a2 ( x − x1), gdzie x1 = −3 , y1 =2 .
y−2 = 3 (x +3)
y = 3x +11
28 maj 20:37
Kate : ok ok, już robię a ), a pomyłki każdemu się zdarzają
28 maj 20:37
Kate : a ) a1 = 2 i a
2 = 2, ponieważ jeśli proste są równoległe to wpólczynnik kierunkowy jest ten
sam .
znów korzystamy z powyższego wzoru : y − y1 = a2 ( x − x1), gdzie x1 = −3 , y1 =2 .
y − 2 = 2 ( x+3)
y−2 = 2x +6
y = 2x +8
proszę
28 maj 20:40
Kate : ale sprawdź jakby co , czy się nie machnęłam w obliczeniach
28 maj 20:41
karolt149: ok dziekuje ci slicznie jestes wielka
28 maj 20:45
tim: Co do wzoru:
Jeżeli już masz postać:
f(x) = y = 2x + 2,5 (Mamy mieć prostą równoległą do tej, więc współczynnik musi być ten sam)
g(x) = y = 2x + b (Podstawiamy punkt)
2 = −6 + b
b = 8
y = 2x + 8
28 maj 20:45
Kate : proszę bardzo, i służę pomocą
28 maj 20:46