Funkcje trygonometryczne
Malinkaa^^: Proszę o pomoc

Krótsza przekątna rombu wynosi 4 cm i tworzy z bokiem rombu kąt 60 stopni.
Oblicz długość dłuższej przekątnej, boki i obwód tego rombu
28 maj 19:10
Mariusz: zauważ że jeżeli tworzy kąt 60 stopni to dzieli rąb na dwa trójkąty równoboczne
28 maj 19:23
Mariusz: zauważ że jeżeli tworzy kąt 60 stopni to dzieli rąb na dwa trójkąty równoboczne
28 maj 19:23
Kate : dłuższa przekątna równa się 4√3
bok rombu równa się 2√13
obwód równa się 6√13
28 maj 19:28
Malinkaa^^: No tak i kąty mają wszystkie po 60 stopni tylko jak obliczyć długość boku?
28 maj 19:29
Malinkaa^^: hmm no ok, tylko jak ja to mam obliczyć?
28 maj 19:30
Mariusz: z tego wynika ze wszystkie boki rombu mają 4 cm a dłuższa przekątna jest równa 2*wysokość
trójkąta równobocznego
28 maj 19:32
Malinkaa^^: czyli dłuższa przekątna to 4√3, bok 4 cm, obwód 16 ?
28 maj 19:36
Kate :

|DB| = 4cm − dł . krótszej przekątnej
|AC| − dł.dłuzszej przekątnej
|OB| = 2cm .
z trójkąta AOB
|AC| = 4
√3
|AO| = 2
√3
później z tego samego trójkąta z Tw . Pitagorasa
|Ao|
2 + |OB|
2 = |AB|
2
16 * 3 + 4 = |AB|
2
|AB| = 2
√13
no i obwód rombu to A * |AB| = 4 * 2
√3 = 8
√3
a więc pomyliłam się w obwodzie wczesniej, sorry ; )
28 maj 19:40
Kate : i znów błąd ; p
obwód : 4 * 2
√13 = 8
√13
o ; )
sorry jesce raz
28 maj 19:41
Malinkaa^^: czyli teraz wyszło na to że te trójkąty nie są równoboczne, a chyba powinny być
28 maj 19:45
vbb:

⊂δ lol
28 maj 20:16