trygonometryja
kasia: jakby ktoś mógł mi z tym pomóc to bym była bardzo wdzięczna

ctg α = ⅓
sz: sinα, cosα
jak sama rozwiązuję to wychodzą jakieś bzdury.
28 maj 19:55
m: bo w trygonom zazwyczaj tak jest

to na pocieszenie..
28 maj 20:07
kasia: hahaha, dzięki
28 maj 20:09
Eta:
Witam

skoro ctgα=
12
to tgα= 2
to sinα= 2*cosα => sin
2α= 4cos
2α
teraz z jedynki tryg.
sin
2α +cos
2α= 1 => 4cos
2α + cos
2α= 1
więc
5cos
2α= 1 => cos
2α=
15
| | 1 | | 1 | |
cosα= |
| lub cosα= − |
|
|
| | √5 | | √5 | |
po usunięciu niewymierności
| | √5 | | √5 | |
to cosα= |
| lub cosα= − |
|
|
| | 5 | | 5 | |
| | 2√5 | | 2√5 | |
to sin α= |
| lub sinα= − |
| |
| | 5 | | 5 | |
28 maj 20:16
kasia: dzięki, tylko tam jest 1/3, a nie 2, ale sobie pozmieniałam

bardzo dziękuję!
28 maj 20:35
Eta:
sory, skąd mogłam wiedzieć?
policzyłam , tak jak podałaś

Pozmieniaj i będzie ok.
28 maj 20:40
kasia: nie no napisałam 1/3, ale nieważne i tak wyszło, bo najważniejszy był sposób!
jeszcze raz dzięki
28 maj 20:48
Eta: Przepraszam

........ takie malutkie te
3. że zobaczyłam
2
oczy już mam "zużyte"
28 maj 20:59