matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.5.2009
Zadania
Odp.
22
zenek:
1) Oblicz pole i obietość a) szescianu o krawedzi 3
3
RunMan:
Mam zadanie:
1
Maciek:
Jezeli dlugosc danego prostokata powiekszylismy o 4 cm a szerokosc o 3 cm to jego pole zwiekszylo sie o 43cm
2
. Jezeli natomiast jego dlugosc zwiekszymy o 7 cm a szerokosc
0
Oleńka:
Kasa pożyczkowa proponuje kredyty, które należy spłacić w całości po upływie ustalonego terminu, a do tego czasu wpłacać co miesiąc do kasy 2% zaciągniętego kredytu. Oblicz, jaką
27
pawo:
Nie proszę Was o odrobienie mi zadania domowego. Po prostu każdy z tych przykładów jest inny− jeżeli pokażecie mi jak to rozwiązać to inne przykłady już mi pójdą
1
Magda:
Wyznacz różnicę r ciągu arytmetycznego mając dane: Sn=518 a1=50 n=14
23
heretic:
Uczę się do sprawdzianu. Najlepiej jakby ktoś mógł napisać rozwiązanie i ogólnie jak do tego doszedł a ja przeanalizuje.
2
Mateusz:
Do Jakuba, Witam, wczoraj rozwiązywałeś mi całkę, gdzie była pochodna sinx/cos
3
x. I powiem Ci szczerze,
1
Milenka :
Proszę o pomoc
9
Guumi:
znajdz wzor funkcji kwadratowej, ktorej wykresem jest parabola o wierzchołku (1, −9) przechodzaca przez pkt (2,−8). Otrzymana funkcji przedstaw w postaci kanonicznej. Oblicz jej
6
Magdalena..:
Pomoże mi ktoś ?
3
by:
Proszę o pomoc
Prostopadlościan ma krawędzie dlugości 3 cm, 4 cm i 5cm. Oblicz pole największego prostokątnego
3
Michał Kas:
Jakie długości moga mieć pozostałe boki trójkata prostokatnego, jeżeli jeden z nich ma długość
2
GLOBUS:
Do Eta, Basia, Bogdan,,, i do innych
7
marc:
log
2
√
2
X=−3 ma wyjśc
√
2
dzielone na 32
9
Karolina:
Czy sprowadzenie
x+4
5
− x + 5 do wspolnego mianownika w ten sposob
x+4−x+5
5
jest poprawne?
2
Natalla.:
Zadanie1.
1
monisia:
Obwód równoległoboku jest równy 84, a stosunek jego wysokości wynosi 2:5. Oblicz długośc boków równoległoboku.
1
monisia:
:::rysunek::: W trapezie o podstawach 10 i 6 poprowadzono przekątne.Wyznacz stosunek pola ΔABO do pola ΔCDO.
10
Radek:
Dwa zadania z fizyki
1
Karolina:
Witam, mam takie pytanie mógłby mi ktoś rozjaśnic coś z tym zadaniem? Potrzebuje wskazówkę jak obliczyc wspołrzędne punktów podziału na 3 równe części odcinka AB, gdzie A(3,−2) i B(6,4)
1
Reggaerob:
tak jak w opisie y= x
2
− 5
1
ktoś:
:::rysunek::: f(x)=−g(x) ; f(x)=g(−x)+1
0
pomocy...:
W trapezie ABCD przedłużenia nierównoległych boków AD i BC są prostopadłe. Oblicz pole trapezu, jeśli |AD| = a oraz kąt ABC = kątowi DAC = alfa
1
pomocy...:
W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma długość 15 cm, a wysokość 9 cm. Odcinek łączący i przekątnych trapezu ma 4 cm długości. Oblicz pole tego trapezu.
5
urbek:
3tg30
o
+ 2cos
2
45
o
−sin60
o
= z góry dziękuję za rozwiązanie
0
BJ:
Hurtownik sprzedaje obuwie po 80 zł za parę, o ile zamówienie jest mniejsze niż 50 par butów. Jeśli zamówienie jest mniejsze niż 50 par, ale nie większe niż 600 par obuwia, to wówczas cena
1
aGA:
suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 308. jeżeli większy z nich podzielimy przez niejszą to otrzymamy iloraz 7 oraz resztę 28. wyznacz tę liczbę
4
zizou555:
Ogleglosc srodkow dwoch kol o jednakowych promieniach dlugosci r wynosi r.Oblicz pole czesci wspolnych tych figur
2
Adams:
Proszę o pomoc nie wiem jak to zrobić
tg20 * tg40 * tg50 * tg70
0
Audi pl:
tgα/tgα+ctgα=sin2α tu jest sin do kwadratu 1/sin2α−1=ctg2α tu jest sin do kwadratu i ctg tez
1
kasia:
dana jest funkcja f(x)=|x−3|sporzadz tabele,naszkicuj wykres,ustal zbior wartosci.
5
Lola:
Dany jest ciąg określony rekurencyjnie a
1
=2
2
ZOJKA:
Proszę o pomoc... Mam problem z tym zadaniem, jeśli mógłby mi ktoś pomóc byłabym bardzo wdzięczna...
1
Aga:
suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 308. jeżeli większy z nich podzielimy przez niejszą to otrzymamy iloraz 7 oraz resztę 28. wyznacz tę liczbę
1
Ralf:
Dany jest punkt P(2,7),wyznacz na osi x taki punkt R aby jego odleglosc od punktu P wynosila √74
7
Lola:
lim (2n −
√
4n
2
−3n + 2
3
weronika:
dla funkcji f(x)= − x2 + 3x + 4 znajdz najmniejsza i najwieksza wartosc na przedziale <0 , 2>
8
Kinga:
4
Martyna:
Proszę o pomoc przy tych podpunktach:
2
monik^:
Przekątna czworokąta ma długość 12 cm i dzieli go na dwa trójkąty, z których jeden ma obwód 29 cm a drugi 26 cm. Ile wynosi obwód czworokąta.
?
1
''':
W trójkącie ABC symetralna boku AB przecina bok BC w punkcie E i przedłużenie boku AC w punkcie F. Wysokość przeprowadzona z punktu C przecina bok AB w punkcie D takim, że AD: DB=1:4. Oblicz
0
Aga:
żelazne ostrze siekiery o masie 500g i temperaturze 600*C w celu zahartowania, zanurzono w wodzie o masie 20 kg i temperaturze 20*C. do jakiej temperatury schłodzi się ostrze?
6
sylwia gdańsk:
rozwiaz rownania 2I1−3xI=3x
11
POMOCY!!!:
1.Liczbe 24000 podzielić na 2 części tak, aby 40% pierwszej z nich było większe od 20% drugiej z nich o 1200.
12
ula:
:::rysunek::: Oblicz pole i obwód trapezu o bokach : krótszy 12 dł, dłuższy 20 i kącie ostrym 45 stopni.
36
sylwia gdańsk:
rozwiaz rownanie 3x
3
=8x
2
−5=0
3
ola:
dziedzina funkcji f(x)=x+2// x
2
−4 ?
1
ola:
miejscem zrowym funkcji fx
√
x
2
−1
// x−1 a=1 b=−1 lub 1 c=0 d=−1
0
Piter:
Długości boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 72 tworzą ciąg arytmetyczny.Oblicz a)pole tego trójkąta b)pole koła opisanego na tym trójkącie.
1
ola:
jesli mam dana funkcjie f(x)=x +4 // x
2
− 16 to dziedzina funkcji jest zbior(−
∞
,4)U(4,+
∞
)
1
ZOJKA:
Kuba pożyczył od taty samochód, którym wyruszył z domu na spotkanie ze swoją dziewczyną. Przed wyjazdem obliczył, że jadąc ze średnią prędkością 60 km/godz. przybędzie na spotkanie
1
Aniaa;d:
:::rysunek::: oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokątnego.
8
Ela:
Proszę o pomoc.. Oblicz pole trapezu mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c,d.
1
Mateusz. X:
1.Na okręgu o promieniu r opisano trapez którego kąty ostre mają miary α oraz β. Oblicz pole trapezu.
4
misiek:
pisalem egzamin poprawkowy z matematyki...rozlozony na 4 czesci zliczylem wszystko(nawet ponad program bo w podwokonej ilosci zadan)poleglem na jednym zadaniu tektowym z funjcji kwadratowej
0
Magda:
Zadanie z ciągów arytmetycznych. Znajdz sumę wszuystkich liczb całkowitych od 0 do 150 włącznie
1
ZOJKA:
Mam problem z tym zadaniem, jeśli mógłby mi ktoś pomóc byłabym bardzo wdzięczna...
3
chce rozumiec matme:
Ile punktow wspolnych ma r=4 l: 4x−3y−3=0 S(2;−3)
1
chce rozumiec matme:
Dany jest okrag o srodku O i promieniu R oraz okrag o srodku S i promieniu r. Podaj liczbe punktow wspolnych tych okregow w zaleznosci od r. |OS|=4 , R=1
1
Pomóż:
W trójkąt równoramienny ABC wpisano koło. następnie poprowadzono dwie proste równoległe do podstawy: prostą l styczną do koła i prostą k, przechodzącą przez środek koła. proste te
1
Pomóż:
w trojkacie ostrokatnym ABC poprowadzono wysokosci CD i AE, ktore przeciely sie w punkcie F. pole trpjkata CFE jest cztery razy wieksze od pola trojkata ADF.Wiedzac, ze AF=5cm,
2
Pomóż:
W trojkat ABC wpisano kolo, ktore jest styczne do bokow AC i BC, odpowiednio w punktach D i E. Odcinki AD,EB,DE maja dlugosci AD=EB=7cm, DE=10,08cm.
1
Pomóż:
odleglosc srodkow dwoch kol o jednakowych promieniach dlugosci r jest rowna r. oblicz pole czesci wspolnej tych koł.
1
Pomóż:
W trojkacie prostokatnym jedna z przyprostokatnych jest dwa razy krotsza od przeciwprostokatnej. oblicz stosunek pola kola wpisanego w ten trojkat do pola kola opisanego
2
Pomóż:
Stosunek pola trojkata do pola kola wpisanego w ten trojkat jets rowny 3:π. wiedzac, ze srednica tego kola ma dlugosc 6cm, oblicz obwod trojkata.
0
marcys:
x+|x|
2
* e
−x
1
SANDRA:
a
n
=
2n