przekształcenie :P
Mateusz: Do Jakuba,
Witam, wczoraj rozwiązywałeś mi całkę, gdzie była pochodna sinx/cos3x. I powiem Ci szczerze,
że nie mam pojęcia jak pochodną tej funkcji doprowadzileś do stanu 1/2(cos2x). Byłbyś tak
miły i rozpisał mnie to? Próbowałem sam, ale mi nie wychodzi.
25 maj 21:51
Jakub: (
12cos
−2x)' =
=
12(cos
−2x)' =
=
12(−2)cos
−2−1x*(cosx)' =
| | sinx | |
= −cos−3x * (−sinx) = |
| |
| | cos3x | |
Funkcja cos
−2x jest to funkcja złożona. Poczytaj o pochodnej funkcji złożonej na
359.
Tak więc na początku policzyłem pochodną potęgi (−2 w wykładniku) a następnie pochodną cos.
| | sinx | |
Skąd wiedziałem, że pochodna 12cos−2x da mi |
| ? |
| | cos3x | |
Częściowo zgadłem. Jak zobaczyłem potęgę cos i sin w liczniku to już wiedziałem, że jakoś da
się znaleźć czego to jest pochodna.
Dlatego całki są trudne. Wiele rzeczy trzeba widzieć (zgadywać). Nie ma gotowych wzorów, liczy
się doświadczenie.
25 maj 22:25
Mateusz: Dziękuję bardzo
26 maj 14:27