Pola trojkatow
Pomóż: W trojkat ABC wpisano kolo, ktore jest styczne do bokow AC i BC, odpowiednio w punktach D i E.
Odcinki AD,EB,DE maja dlugosci AD=EB=7cm, DE=10,08cm.
a)wykaż, ze trojkat ABC jest rownoramienny
b)oblicz pole trojkata ABC
25 maj 13:42
Pomóż: Nie potraficie? szkoda...
25 maj 18:41
AS:

1.
Przesuwając równolegle odcinek EB do punktu D otrzymamy ΔADF.
Jest on równoramienny bo z założenia AD = DF.
ΔABC jest podobny do ΔADF − odpowiadające sobie boki są równoległe.
Wobec tego ΔABC musi być równoramienny.
2. główkuję − ale chwilowo pustka
27 maj 19:20