tw pitagorasa
Michał Kas: Jakie długości moga mieć pozostałe boki trójkata prostokatnego, jeżeli jeden z nich ma
długość




a)
√7cm
b)
√13cm
c)
√11cm
W każdym przypadku podaj po 2 warianty rozwiązania tak aby przynajmniej jeden z boków miał
długość wyrażona liczbą naturalną
25 maj 20:49
tim: Więc tak:
a
2 + b
2 = c
2 (to znasz

).
Po kolei podstawiasz, za różne boki daną (a, b, potem c) i musisz wybrać takie liczby aby jedna
była naturalna (jak w poleceniu) np.
a
2 + b
2 = (
√7)
2
a
2 + b
2 = 7
Logiczne:
1
2 + (
√6)
2 = (
√7)
2
25 maj 20:51
Michał Kas: dzięki ale mogą byc dowolne te boki
25 maj 20:53
tim: No wiem, że dowolne

, ale to taki przykład
25 maj 20:56