Funkcja wymierna
Martyna: Proszę o pomoc przy tych podpunktach:
Dla jakich argumentów x funkcja f osiąga wartości większe niż funkcja g, jeśli
| | x+1 | | x+2 | |
f(x)= |
| g(x)= |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
Dla jakich argumentów x funkcja f osiąga wartości mniejsze niż funkcja g jeśli
| | 2x−4 | | x+5 | |
f(x)= |
| g(x)= |
| |
| | x−3 | | x−3 | |
25 maj 17:12
Mickej: ok to co do podpunktu pierwszego to skoro większa to oczywiste jest że musi zachodzić
nierówność
f(x)>g(x) czyli
| x+1 | | x+2 | |
| > |
| przenosimy na jedną stronę |
| x−1 | | x−1 | |
| −1 | |
| >0 przechodzimy na postać iloczynową |
| x−1 | |
−1(x−1)>0 / *(−1)
x−1<0
x<1
25 maj 17:42
Mickej: drugi przykład analogicznie
25 maj 17:43
Martyna: A w takim przypadku?
Dla jakich argumentów x funkcja f osiąga wartości większe niż funkcja g, jeśli
| | x+3 | | x−5 | |
f(x)= |
| g(x)= |
| |
| | x−2 | | x+2 | |
25 maj 18:43
Mickej:
| (x+3)(x+2)−(x−5)(x−2) | |
| >0 teraz wymnóż licznik wyznacz miejsca zerowe przejdz na |
| (x−2)(x+2) | |
postać iloczyn ową i gitara
25 maj 18:48