ciągi
Magda: Zadanie z ciągów arytmetycznych. Znajdz sumę wszuystkich liczb całkowitych od 0 do 150 włącznie
25 maj 14:53
M:
6 maj 13:17
Miś Uszaty:
Zrobiłbym to tak
a
1=1
a
n=150
n=150
r=1
S
150=11325
s
150+0=11325
Tyle wynosi suma liczb całkowitych od 0 do 150 włacznie
Albo tak
a
1=0
a
151=150
n=151
r=1
S
151=11325
Prosze o sprawdzenie
7 maj 20:02
7 maj 20:29
Miś Uszaty:
OK
7 maj 20:30
7 maj 20:31
Jolanta: A czy nie jest tak a1=0
7 maj 21:56
Jolanta: A czy nie jest tak a1=0
7 maj 21:56
xxy:
czy 0 zmienia wartość tej sumy ?
7 maj 22:04
Miś Uszaty:
No własnie tak zrobiłem 1 sposobem ze na końcu dodałem 0
7 maj 22:27
Jolanta: zmienia ilosc wyrazów a
1 =0. a
2=1 czyli 150=a
151. Mamy 151wyrazow
| | a1+a151 | |
S151= |
| *151 i to 151 zmienia wartość sumy |
| | 2 | |
7 maj 22:39
Miś Uszaty:
Nie zmieni bo a1=0 a nie a1=1
7 maj 22:41
7 maj 22:44
Jolanta: Uciekło mi zanim dopisałam do końca
Ale nie w tym konkretnym przypadku
7 maj 22:45