Eta:

Witam

pole części zakreskowanej na czerwono , to połow pola tej części o której mowa w
zad.
Zatem jezeli policzymy pole tej jednej części czerwonej ,
to mnożąc wynik przez 2 otrzymamy pole szukanej części .
AO
2B −−− to wycinek koła o promieniu "r"
jeżelo od pola tego wycinka odejmiemy pole niebieskiego trójkąta
( równoraniennego o ramionach "r")
to otrzymamy pole cz. czerwonej ( zwanej w matematyce
odcinkiem koła)
zatem aby policzyć pole wycinka AO
2B musimy
obliczyć miarę kąta AO
2B
z trójkąta prostokątmnego CO
2B mamy:
zatem: cos<CO
2B =
12
więc <CO
2B= 60
o
więc kąt AO
2B = 120
o 120o360o=
13
czyli pole wycinka AO
2B =
13 P
k
=
13πr2
pole trójkąta AO
2B =
12*r*r*sin120
o
więc P
Δ=
12*r
2 *sin60
o
bo sin120
o = sin(180
o − 60
o) = sin60
o=
√32
podstawiając otrzymamy:
P(
odcinka koła) =
13πr
2 −
r2√32
wynik : P( cz. wsp)=
2*r
2*(
π3 −
√32)