matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj w jaki sposób mogę to zrobić?
Adams:
Proszę o pomoc nie wiem jak to zrobić
tg20 * tg40 * tg50 * tg70
25 maj 19:15
Andrzej:
wzory z których korzystam: tgα = ctg (90−α) i tgα * ctgα = 1 więc: tg50 = ctg 40 tg 70 = ctg 20 i otrzymujemy po pomnożeniu śliczne 1
25 maj 19:57
Adams:
dzięki
25 maj 22:46