suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 308.
Kinga: suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 308. jeżeli większy z nich podzielimy przez
niejszą to otrzymamy iloraz 7 oraz resztę 28. wyznacz tę liczbę
25 maj 17:50
Mickej:
x− większa liczba
y−mniejsza liczba
x+y=308
| x | |
| =28 myślę że był problem z ułożeniem układu równań i dalej już dasz sobie rady |
| 7y | |
25 maj 17:57
ola: to jest chyba żle bo nie wychodzi liczba całkowita
25 maj 18:03
Kinga: to jak w koncu
25 maj 18:10
Mickej: no zle bo 2 równanie ma być
x=7y+28 zle mi sie napisało
25 maj 18:44
Kinga: tez zle
25 maj 18:49
Mickej: no to masz jakieś ruskie sposoby liczenia
y=35
x=273
25 maj 19:44
aGA: sory pojebalo mi sie i zamiast 308 liczylam 208
a Tobie dziekuje za pomoc juz to rozwiazalam
25 maj 19:46
Mickej: spoko
25 maj 19:48