TRYGONOMETRIA.
Magdalena..: Pomoże mi ktoś ?
Udowodnij, że:
sin α 1
ctg α + −−−−−−−−− = −−−−
1 + cos α sin α
25 maj 21:33
Eta:
Witam

założenia : sinα≠0 i cosα≠− 1
| | cosα | | sinα | |
L= |
| + |
| =
|
| | sinα | | 1 +cosα | |
| | cosα(1 +cosα) +sin2α | |
= |
| =
|
| | sinα(1+ cosα | |
| | cosα + cos2α+sin2α | |
= |
| =
|
| | sinα(1 +cosα | |
skracając ( 1 +cosα)
więc L=P tożsamość jest prawdziwa przy podanych na wstępie założeniach
25 maj 21:49
: | | sin α | | cos α | | sin α | |
L= ctg α + |
| = |
| + |
| = |
| | 1+cos α | | sin α | | 1+cos α | |
| | cos2α + cos α + sin2α | | 1+cos α | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = P |
| | sin α(1+cos α) | | sin α(1+sin α) | | sin α | |
25 maj 21:53
xyz: cosαsinα+
sinα1+cosα=
1sinα
cosα(1+cosα)sinα(1+cosα)+
sin2αsinα(1+cosα)=
1sinα /*sinα
cosα(1+cosα)1+cosα+
sin2α1+cosα=1
cosα(1+cosα)+sin2α1+cosα=1
cosα+cos2α+sin2α1+cosα=1
cosα+11+cosα=1
1=1
25 maj 21:59
Magdalena..: wszystko rozumiem do momentu:
| | sin α | | cos α | | sin α | |
L= ctg α + |
| = |
| + |
| = i teraz co się |
| | 1 + cos α | | sin α | | 1 + cos α | |
stało z tą 1 ? przecież 1 to jest sin
2 α + cos
2 α !?
25 maj 22:06
Magdalena..: już chyba wiem co źle robię.
Bo ja tą 1 zamieniam na cos
2 α + sin
2 α a to można po prostu pomnożyć.
Dziękuję
25 maj 22:09
Eta: OK

....... właśnie po wymnożeniu
25 maj 22:11