Przekroje
by: Proszę o pomoc

Prostopadlościan ma krawędzie dlugości 3 cm, 4 cm i 5cm. Oblicz pole największego prostokątnego
przekroju tego prostopadlościanu.
25 maj 21:12
:

chyba tak to będzie, hmm
25 maj 21:28
Eta:

d
2 = 3
2 +4
2 => d
2 = 25 => d= 5
więc P( ACDE) = 5*5 = 25
Policz przy innych wymiarach:
Zobaczysz , że pole tego prostokąta jest największe

1/ przyjmij ,że podstawa ma wymiary a=4 b= 5 h= 3
2/ a= 3 b= 5 h= 4
wykonaj obliczenia podobnie .
25 maj 21:39
Eta:
" ; " policz pole tego prostokąta , którego wymiary podałaś( eś)

i co otrzymasz?....... większe pole od pola ,które ja podałam?
25 maj 21:56