jak sie do tego zabrac?
Maciek: Jezeli dlugosc danego prostokata powiekszylismy o 4 cm a szerokosc o 3 cm to jego pole
zwiekszylo sie o 43cm2. Jezeli natomiast jego dlugosc zwiekszymy o 7 cm a szerokosc
pozostawimy bez zmiany to jego pole powiekszyloby sie o 28 cm. oblicz dlugosc i szerokosc
prostokata.
25 maj 22:47
Eta:
a −−− długość a>0
b −−− szerokość b>0
( a +4)(b +3) = a*b +43
( a+7)*b = a*b +28
ab +3a +4b +12= 43 =>
3a +4b = 31
ab +7b = ab +28 => 7b = 28 =>
b= 4 cm
policz teraz "a" z zaznaczonego :
równania
26 maj 00:40