..
pomocy...: W trapezie ABCD przedłużenia nierównoległych boków AD i BC są prostopadłe. Oblicz pole trapezu,
jeśli |AD| = a oraz kąt ABC = kątowi DAC = alfa
Rozważmy trapezy równoramienne, których obwód jest równy 2p, a kąt ostry ma miarę alfa. Wyznacz
długość ramienia tego trapezu, który ma największe pole.
Wykaż że pole dowolnego czworokąta ABCD jest równe 12 AC*BD*sin alfa, gdzie AC i BD są
przekątnymi tego czworokąta, natomiast alfa jest miarą kąta pomiędzy tymi przekątnymi.
Pole czworokąta jest równe 20 cm2, a jego przekątne mają długość 8cm i 5cm. POd jakim kątem
przecinają się przekątne w tym czworokącie ?
W czworokącie przekątne mają długość 12 cm i 15 cm i tworzą z jednym z boków kąty o miarach
odpowiednio 35o i 25o. Oblicz pole czworokąta.
Promień okręgu wpisanego w trapez równoramienny ma długość 89 cm. Miara kąta pomiędzy ramieniem
trapezu a jego dłuższą podstawą jest równa 75o. Oblicz pole tego trapezu.
NA okręgu, którego długość promienia wynosi 2 cm, opisano trapez równoramienny o polu 20 cm2.
Oblicz długości boków trapezu.
25 maj 20:05