zad
sylwia gdańsk: rozwiaz rownanie
3x3=8x2−5=0
25 maj 16:19
sylwia gdańsk: wie ktos?
25 maj 16:25
sylwia gdańsk: wie ktosss
25 maj 16:27
25 maj 16:30
sylwia gdańsk: tim pomocy
25 maj 16:30
sylwia gdańsk: tim pomoz
25 maj 16:34
sylwia gdańsk: wielomiany
25 maj 16:34
Kinga: 3x2− 8x2=5
−5x2 = 5 / (−5)
x2 = −1
x= 1 lub x= −1
25 maj 16:39
tim: Tam jest 3x3 (Kingusiu)
25 maj 16:42
tim: i tim nie zna się na wielomianach.
25 maj 16:42
sylwia gdańsk: zle
25 maj 16:43
25 maj 16:45
tim: sylwia, pamietaj ze inni to tez ludzi i nie wszyscy (oprócz mnie) zawsze w dzień siedzą na
forum
25 maj 16:46
sylwia gdańsk: ok spox kris na bank wie
25 maj 16:47
sylwia gdańsk: pokaze mi ktos jak to roz?
25 maj 16:54
Bogdan:
Dzień dobry.
Napisz porządnie to równanie, napisałaś 2 znaki równości.
25 maj 16:55
sylwia gdańsk: tam ma byc − po 3x3
25 maj 16:57
sylwia gdańsk: sory +
25 maj 16:57
sylwia gdańsk: 3x3+8x2−5=0
25 maj 16:57
sylwia gdańsk: o tak
25 maj 16:57
Bogdan:
Uwaga do Kingi. Jeśli x2 = −1, to w zbiorze R to równanie jest sprzeczne.
25 maj 16:58
Bogdan:
Widać Sylwio, że jednym z pierwiastków jest (−1). Podziel swój wielomian np. schematem
Hornera przez (x + 1). Otrzymasz wielomian 2 stopnia, który rozłożysz na czynniki przy
pomocy Δ.
25 maj 17:00
sylwia gdańsk: a nei mozna wyciagnac x jakos
25 maj 17:02
sylwia gdańsk: skad widzisz to −1
25 maj 17:02
Bogdan:
Wypisz wszystkie dzielniki liczby 5 i kolejno podstaw do wzoru wielomianu.
25 maj 17:04
sylwia gdańsk: a nei ma szybszego sposobu wyciagneicie x np?
25 maj 17:08
sylwia gdańsk: 1 i 5
25 maj 17:08
sylwia gdańsk: no ok spox dzx
25 maj 17:08
Bogdan:
Można też tak: 3x3 + 8x2 − 5 = 0 ⇒ 3x3 + 3x2 + 5x2 − 5 = 0
3x2(x + 1) + 5(x2 − 1) = 0 ⇒ 3x2(x + 1) + 5(x − 1)(x + 1) = 0
(x + 1)(3x2 + 5x − 5) = 0
x + 1 = 0 lub 3x2 + 5x − 5 = 0
25 maj 17:08
Bogdan:
Dzielniki liczby 5 to: 1, −1, 5, −5.
25 maj 17:09
sylwia gdańsk: i co z tego 2 delta nie?
25 maj 17:10
sylwia gdańsk: jak 85 wyszla to ile to jest?
25 maj 17:10
Bogdan:
Tak, Δ = 85, dalej poradzisz sobie sama.
25 maj 17:16
sylwia gdańsk: jak to rozbic?
25 maj 17:16
sylwia gdańsk: wiem tylko nei wim jak delte rozalic heh
25 maj 17:16
sylwia gdańsk: ?
25 maj 17:24
sylwia gdańsk: ok wiem chyba 5 z 17
25 maj 17:26