pytanko
Karolina: Witam, mam takie pytanie mógłby mi ktoś rozjaśnic coś z tym zadaniem? Potrzebuje wskazówkę jak
obliczyc wspołrzędne punktów podziału na 3 równe części odcinka AB, gdzie A(3,−2) i B(6,4)
25 maj 20:14
xyz: no więc tak:
wektor[AB]ma współrzędne [xB−xA,yB−yA]
zatem wektor [AB] ma współrzędne [AB]=[3,6]
Skoro dzielimy go na trzy części, więc jedna część ma długość 13 wektora [AB].
13*[3,6]=[1,2]
wektor [A,C]=[1,2]
Stąd [xC−xA,yC−yA]=[xC−3], yC+2]=[1,2]
[xC,yC]=[4,0]
analogicznie z drugim punktem D, (odcinek dzielimy na 3 części):−))
25 maj 20:45