oblicz pole czesci wspolnej
Pomóż: odleglosc srodkow dwoch kol o jednakowych promieniach dlugosci r jest rowna r. oblicz pole
czesci wspolnej tych koł.
25 maj 13:39
AS:

Kąt CAD = 120
o bo ΔABD jest równoboczny.
Pole szukane jest równe 2*pole odcinka CBD (kołowego)
Pole odcinka CBD = pole wycinka CADB − pole ΔCAD
pole wycinka kołowego wylicza się z wzoru Pw = π*r
2*α/360
o = π*r
2*120
o/360
o
Pw = π*r
2/3
pole trójkąta Pt = 0.5*r
2*sinα = 0.5*r
2*sin(120
o) = 0.5*r
2*sin(180
o − 60
o)
Pt = 0.5*r
2*sin(60
o) = 1/2*r
2*
√3/2 = r
2*
√3/4
Podc = π*r
2/3 − r
2*
√3/4 = r
2*(π/3 −
√3/4)
Pfig = 2*Podc
26 maj 13:19