Oblicz pole i obietosc
zenek: 1) Oblicz pole i obietość
a) szescianu o krawedzi 3
b) prostopadłoscianu o wymiarach 3 na 4 na 5
2) Oblicz obietosc ostrosłupa o podstawie kwadratu o boku 3 wysokosci 10
3) Oblicz Walca o promieniu 5 wysokosci 10
25 maj 23:57
25 maj 23:57
zenek: prosze

jak mam to rozwiazac

26 maj 00:01
Eta:
Nie lamentuj

tu nie ma co pomagać!
Zobacz wzory , masz z pewnością w podręczniku

Podstawić dane do odpowiednich wzorów , policzyć
i spokojnie iść

Powodzenia!
26 maj 00:25
26 maj 00:28
Eta:
I co? .....
zenek ....... rozwiązałeś ?
26 maj 00:44
zenek: no to rozwiazcie mi jeden przykład zebym wiedział jak to rozwiazac

mam wzory ale nie wiem
jak mam podstawic

kurdee...
26 maj 13:13
26 maj 13:18
Marycha: jaki masz wzór na pole i objetosc sześcianu?
26 maj 13:23
zenek: V=a3
Pp=6a2
d=a √3
26 maj 13:27
Marycha: przekątna sześcianu nam nie jest potrzebna, 'a" to jest długość krawędzi, równa 3,wiec podstaw
do wzoru i napisz co Ci wyszlo
26 maj 13:31
zenek: Pp=15
V=18
26 maj 13:36
zenek: hmm
26 maj 13:38
Marycha: źle, popatrz Pp=6*a2=6*32=6*9=54
to jak będzie z objętością?
26 maj 13:40
Marycha: ile jest 3
3
26 maj 13:41
zenek: 27
26 maj 13:44
Marycha: tak

teraz podpunk b) robimy czy juz sobie poradzisz?
26 maj 13:46
zenek: mozesz mi jeszcze pomóc

to bedzie tak...

Pp=2(3*4+3*5+4*5)=47

V= 3*4*5= 60
hmm

napewno źle
26 maj 13:51
Marycha: objętość dobrze obliczyłeś,ale sprawdź pole całkowite,dobrze postawiłeś pod wzór, ale nie
pomnożyłes przez 2
26 maj 13:56
zenek: to 47*2 czy pomnozycz to wszystko co jest w nawiasie przez 2
26 maj 14:00
Marycha: 47 to jest rowne nawisowi,a przed nawiasem masz 2,czyli musisz zrobic 47*2
26 maj 14:04
zenek: ahhaa

dzieki Ci za pomoc
26 maj 14:05
Marycha:
26 maj 14:11