trapez prostokątny
ula:

Oblicz pole i obwód trapezu o bokach : krótszy 12 dł, dłuższy 20 i kącie ostrym 45 stopni.
Nie wiem czy dobrze robię ale ja bym wzięła obliczyła h z funkcji tg= 1
| | h | | h | |
czyli tg = |
| 1= |
| =8 potem ramię z funkcji czy pitagorasa ? |
| | 8 | | 8 | |
25 maj 16:21
ula: oj z pitagorasa jakoś dziwnie , chyba nie , raczej funkcji , chyba że źle myśle
25 maj 16:25
ula: a nie ramię 16 dobrze z pitagorasa i może teraz funkcje i obliczyć h ? ale namociłam

, ktoś
mi podpowie
25 maj 16:28
ula: i teraz sin 45 = √2/2 = h/16 czyli h = 8√2 = 4√2
25 maj 16:33
ula: ?
25 maj 17:00
ula: ktoś podpowie
25 maj 17:56
ula:
25 maj 18:53
ula: dobrze ?
25 maj 21:44
ula:
25 maj 21:58
Eta:
| | h | |
h= 8 −−−−− dobrze  bo tg45 o = |
|
|
| | 8 | |
więc h= 8
odcinek odcięty przez wysokość na dolnej podstawie też = 8
więc ramię jest = długości przekątnej kwadratu o boku 8
czyli jego długość = 8
√2
25 maj 22:04
ula: aha no prawie dobrze było
25 maj 22:07
Eta:
Można liczyć też z tw. Pitagorasa( otrzymasz to samo)
k
2= h
2 + 8
2 => k
2 = 64 + 64 => k
2 = 2*64
to: k=
√2*64 =>
k= 8√2
możesz i z funkcji sin45
o
zobacz sin45
o =
hk
więc k= U{2*h} {
√2}
k= 8√2
25 maj 22:09
ula:
25 maj 22:11