zadanko
Milenka : Proszę o pomoc

Z miasteczka Senj w byłej Jugosławi startuje samolot do Montrealu .Współrzędne geograficzne
Senj są następujące: dł. geograficzna 15
0E szer. geograficzna 45
0N
Współrzędne Montrealu: dł. geograficzna 75
0W szer. geograficzna 45
0N. Samolot poleci po
możliwie najkrótszej trasie. Zakładając że Ziemia jest kulą oraz, że długośc równika
wynosi 40 000km, oblicz długośc trasy samolotu ?
czyli tak:
75
0+15
0=90
0
1
0=111,1 km
90
0=x
x=90*111,1=9999
czy tak ?
Widziałam,że GLOBUS tez ma takie zadanko ale ma coś pisane,że nie wie czy dobrze!
Ja tez nie wiem
GLOBUS: Tak, Ja tez mam takie zadanko...
chyba nie jestes z mojej klasy

−bo nie znam zadnej Milenki

Może nam ktos pomoże

P.S. ja jestem z Gdańska