Równania i nierówności kwadratowe
Daria: Jak to rozwiązać, pomocy

!
1.Rozwiąż równanie:
a). x
2 = 9
b). y
2 = 6
25 maj 07:38
Daria: wiem tylko ze:
a). Δ=9
b). Δ=6
25 maj 07:41
Andrzej: tu nie trzeba żadnej delty, to elementarne równania. Zastanów się jaka liczba podniesiona do
kwadratu daje 9. Podpowiem że są dwie takie liczby.
Można też spierwiastkować obie strony równania, ale trzeba pamiętać że √x2 = |x|
25 maj 08:24
Bogdan:
Albo zapisać w postaci: x2 − 9 = 0, y2 − 6 = 0 i zastosować wzór skróconego mnożenia:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
25 maj 09:55